ponedeljek, 9. junij 2014

Urbana kmetica II



Urbana kmetica II.

Prvi teden junija se je pričel z vojno napovedjo nekaterim invazivnim plevelom na njivi. Čebula je bila tista, ki je bila najbolj zaraščena, sedaj upajmo tudi laže diha. Sicer pa na vrtu intenzivno rase grah, solata se lepo zvija v glave in pesti držim za paradižnik.
Konec tedna je bil čisto urbano – vrtnarsko – kmečki,v znamenju obiska prireditev Chelsea Fringe Ljubljana.





Kaj je Chelsea Fringe?

Chelsea Fringe je mednarodni vrtni festival, ki se je rodil v Londonu pred 2 letoma kot alternativa prestižnemu festivalu Chelsea Flower Show. Lani se je razširil na številna mesta po Veliki Britaniji in na Dunaj, letos pa bo tudi v Dublinu in Ljubljani.
Značilnosti festivala so brezplačni in netekmovalni dogodki za vse, druženje obiskovalcev, ozaveščanje o pomenu javnega prostora in zelenih površin v mestu in popularizacija vrtnarjenja vseh razsežnosti, oblik in okusov. Chelsea Fringe na vseh lokacijah poteka od 17. maja do 8. junija.
V Ljubljani ga organizirata Zelemenjava in Inštitut za politike prostora. Festival, ki ga je podprl zavod Turizem Ljubljana, je organiziran na prostovoljni bazi. Koordinirata ga Darja Fišer in Maja Simoneti, dogodke pa prispevajo in izvajajo najrazličnejša društva in posamezniki. Cilj vseh je, da pokažemo, kako lepi so ljubljanski vrtovi in parki ter kako prijetno je z njimi živeti in se na njih družiti in ustvarjati.
Sprehod mimo vrtnih ograj in krakovska ledenka
V četrtek sem se pridružila skupinijhttp://www.zelemenjava.si/chelsea-fringe-lj/sprehod-mimo-vrtnih-ograj ki jo je vodila Maja Simoneti. Popeljala nas je okrog hiš in ograj koseških hiš in vrtov. Čeprav okoliš dokaj dobro poznam, saj je čisto blizu PST, kjer se rekreiramo vsi prebivalci Ljubljane, no, skoraj vsi, je bil obhod zanimiv in poučen.
Zaključek festivala in češnjica na tortici pa je bil petkov http://www.zelemenjava.si/chelsea-fringe-lj/kulivrtarjenje Pisana druščina mladih in malo manj mladih se nas je zbrala pri paviljonu na Kongresnem trgu, vsak s svojim kolesom. Gostoljubno sta nas pričakala Iva Gruden http://www.ljubljananjam.si/sl/kulinaricni-sprehodi in Tevž Černigoj  http://www.ljubljanabybike.com/ , vodila pa nas je Meta Kutin  http://trajekt.org/ V sončnem, poletno toplem popoldnevu smo s kolesi odbrzeli po Gosposki ulici, mimo Dvornega trga ob Ljubljanici v Krakovo, ki se je ugnezdilo med Zoisovo cesto in Gradaščico, prvič omenjeno 1450 in od leta 1986 kulturni in zgodovinski spomenik.
Nas, kluvrtarnarje je zanimalo krakovsko pridelovanje ledenke. Slišali smo nekaj urbano vrtnarskih legend o pokrivanju solate z rjuhami, da se ne bi med seboj »skurbale«, o zalivanju iz tistih prostorov, kamor gre še cesar peš, le da so bili slednji v Krakovu zunaj… Izvedeli smo,  da so Krakovčanke, po uredbi policijske direkcije iz leta 1802, imele prepoved prihajanja na osrednjo tržnico pred 4. uro zjutraj, saj so običajno tja hodile že opolnoči in zasedle najboljše prostore na tržnici. Poznane so bile tudi po svojih značilnih vozičkih, cizah, kamor so naložile zelenjavo.
Prebivalci Krakova so se, ko je ribištvo in čolnarjenje pričelo počasi zamirati, intenzivno oprijeli vrtnarjenja, tako, da jih je dr.Janez Bleiweis hvalil v Novicah:"Vrti naših Krakovčanov so, kar se tič mnogovrstne zelenjave, morebiti najbolje obdelani na celem svetu. Kaj more pridno in umno obdelovanje, se vidi tukaj očitno. Kar se le more iz zemlje pridobiti, se tukaj iz nje pridobi, in ljubljansko mesto in še druge kraje oskrbujejo pridne Krakovčanke z zelenjavo skozi vse lepo."
(Stopar, Sprehodi po stari Ljubljani, 1992).
Naslednji postanek nas je vodil čez Trnovski most, mimo cerkve na posestvo Andreja Peršina, edinega kmeta v centru Ljubljane, ki prideluje čisto pravo ljubljansko ledenko. Vsako jutro se s cizo odpravi na osrednjo tržnico, kjer prodaja zelenjavo in sadike. Naše druženje se je nadaljevalo na Špici, kjer smo si grla hladili z odličnim Peliconovim Summer Alle. Še ležerno kolesarjenje po Roški do Grubarjevega prekopa, nato pa prijeten zključek pred gosilnico Repete http://www.visitljubljana.com/si/imenik/zabava/22621/detail.html ob dobrem pivu in klepetu, ter strnjevanju vtisov.
Skratka Chelsea Fringe Ljubljana, drugo leto nasvidenje!


Ni komentarjev:

Objavite komentar